Niet kunnen aankomen. Moeite hebben met eten. Het zijn dingen waar de meeste mensen zich – gelukkig –  niets bij voor kunnen stellen. Een gezond gewicht en een goed voedingspatroon zijn echter van essentieel belang om in goede gezondheid te blijven. Als dit niet mogelijk is, zal je lichaam het binnen de kortste keren erg moeilijk krijgen. Het lichaam gebruikt voeding immers als batterij. Het is nodig om te functioneren. Je organen kunnen niet werken zonder voeding. Als dit om welke reden dan ook zelf niet lukt om in te nemen, dan zijn er ook alternatieven. In het ergste geval kun je hierbij denken aan sondevoeding, maar meestal wordt er eerst drinkvoeding gebruikt. 

Drinkvoeding is op verschillende plekken verkrijgbaar. Meestal kun je dit bij de apotheek kopen, maar het is ook zelfs mogelijk om dit zonder recept via het internet te kopen. Zo vind je ze bijvoorbeeld op Hulpmiddelwereld.be. Maar voor wie is dit eigenlijk bedoeld? Hoe, wanneer en waarvoor wordt het precies gebruikt? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het gebruik van drinkvoeding. 

Wanneer wordt drinkvoeding gebruikt? 

Drinkvoeding kan om verschillende redenen worden aanbevolen. Meestal wanneer het zelf niet lukt om je voeding eiwitrijker of voedzamer te maken en je tekorten oploopt. Soms zien we ook dat mensen extra eiwitten of calorieën nodig hebben tijdens ziekte of het herstel van een ziekte. In dat geval kan drinkvoeding als hulpmiddel worden gebruikt om je hierin te ondersteunen en het je lichaam makkelijker te maken om deze waardevolle stoffen in zich op te nemen. Wel is het belangrijk om van tevoren met je specialist contact op te nemen over de samenstelling van de voeding. Het is niet voor niets dat bekende merken van drinkvoeding – denk aan Fortimel – verschillende varianten hebben. De ene voeding is calorierijker en de ander bevat weer meer eiwitten. Zo kan de voeding geheel naar wens en vraag van de gebruiker worden aangepast. 

Tips bij het gebruik van drinkvoeding 

Laten we voorop stellen dat drinkvoeding niet alle ‘normale’ maaltijden kan vervangen. Het vervult een ondersteunende rol in jouw bestaande voedingspatroon. Het is dus niet voldoende om enkel drinkvoeding te gebruiken. Ook zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. 

Houd er rekening mee dat de drankjes je heel snel een vol gevoel kunnen geven. Omdat het meestal ter aanvulling dient, is het slim om ruim de tijd te nemen tussen je hoofdmaaltijden om de voeding te drinken. Neem kleine slokjes en neem echt je tijd. Zo voorkom je een overvol gevoel en ervaar je ook geen misselijkheid. 

Wees je er ook van bewust dat je smaak kan veranderen. Dit kan gebeuren door medicijngebruik of door ziekte. Was je dus eerst dol op een bepaalde variant en smaakt deze nu niet meer? Probeer dan gerust eens smaken uit die je vroeger nooit lekker vond. Door regelmatig te wisselen, zorg je ervoor dat de drinkvoeding lekker blijft. 

Heb je veel last van slijmvorming na het drinken van de voeding? Neem dan een ijsblokje of drink enkele slokken vruchtensap.