Als je een groot fan bent van sciencefiction en actie, dan is de kans groot dat je bekend bent met de iconische The Matrix-filmserie. Het heeft een immense invloed gehad op de filmindustrie en heeft de harten van filmliefhebbers over de hele wereld gestolen. De films worden vandaag de dag nog steeds keer op keer bekeken en zullen waarschijnlijk nog jarenlang blijven bestaan.

Maar wat is eigenlijk de juiste volgorde om deze films te bekijken? Met name degene die de films voor het eerst gaan bekijken, zullen zich dit afvragen. Dus, bij deze zullen we je beloven dat je in deze blog de volgorde van The Matrix films zal ontdekken. Lees je gauw verder? Dan kan je vanavond nog starten met je een gezellige filmmarathon!

Introductie tot The Matrix

Voordat we ingaan op de volgorde van de films, is het wellicht interessant om kennis te maken met deze filmserie. De eerste film werd in ieder geval in 1999 uitgebracht en werd geregisseerd door de Wachowski’s. In die film volg je het verhaal van Neo (Thomas A. Anderson), een computerhacker die ontdekt dat de wereld waarin hij leeft eigenlijk een virtuele realiteit. Het is gecreëerd door machines om de mensheid te onderdrukken. Hij krijgt de kans om naar de echte wereld te ‘ontsnappen’, maar daar is alles anders en weet niemand welk jaar het precies is. Lukt het hem om The Matrix foutloos te programmeren en alles op de juiste manier te manipuleren?

De tweede, derde en uiteindelijk vierde film die zouden volgen, overtroffen de eerste film bij lange na niet. Niet qua storyline, niet qua visuele effecten en niet qua impact. Desondanks is het zeker de moeite waar om de andere films ook nog te bekijken. Het maakt onderdeel uit van de serie en zou het ook ‘behandeld’ moeten worden. Op naar lekker filmavondje, dus!

De volgorde van The Matrix

De oorspronkelijk films vormden een trilogie. Het bestaat uit de volgende drie films:

 • ‘The Matrix’ (1999)
 • ‘The Matrix Reloaded’ (2003)
 • ‘The Matrix Revolutions’ (2003)

In vier jaar werden er dus drie onmogelijke grote films uitgebracht waarvan het succes enorm zou worden. Met name over het feit dat de Wachowski’s twee films in één jaar regisseerden, was natuurlijk ook erg uitzonderlijk.

The Matrix Ressurections

18 jaar nadat de laatste film uit de trilogie in de bioscopen verscheen, werd in 2021 ‘The Matrix Ressurrections’ uitgebracht.Het is een vervolg dat zich afspeelt na de gebeurtenissen van de laatste film Het hoofdstuk verkent nieuwe aspecten van het Matrix-universum en introduceert nieuwe personages, naast alle vertrouwde gezichten die er zijn.

Een revolutionaire franchise

Een van de meest opvallende aspecten van deze films, zijn de baanbrekende visuele effecten. Denk aan slowmotion actiescènes met innovatie ‘bullet time-techniek, was destijds revolutionaire. Naast het technische aspect, bevatten de films ook veel filosofische thema’s. Denk aan de aard van de realiteit, vrijheid versus determinisme en de zoektocht naar betekenis in een door technologie gedomineerde wereld. Deze thema’s hebben de films een blijvende relevantie gegeven en hebben bijgedragen aan hun status als cultureel fenomeen.

Argumenten voor een andere volgorde

In principe is de serie niet beperkt tot de bovenstaande vier films. Sterker nog, heel veel fans vinden dat ook de Animatrix in de juiste ‘volgorde’ van The Matrix thuishoort. We hebben het dan over de volgende films en titels, inclusief de volgorde.

 • The Animatrix: The Second Renaissance, Part 1 and 2 (2003)
 • The Animatrix: A Detective Story (2003)
 • The Matrix (1999) 
 • The Animatrix: The Kid’s Story (2003)
 • The Animatrix: Final Flight of the Osiris (2003)
 • The Matrix Reloaded (2003) 
 • The Matrix Revolutions (2003) 
 • The Animatrix: Beyond (2003)
 • The Animatrix: World Record (2003)
 • The Animatrix: Program (2003)
 • The Animatrix: Matriculated (2003
 • The Matrix Resurrections (2021) 

Animatrix is overigens, for your information, een geanimeerde anthologiefilm uit 2003 die zich afspeelt in het universum van The Matrix. Het bestaat uit negen korte films die verschillende aspecten van de Matrix-wereld verkennen, met diverse animatiestijlen en verhalen. Of je deze films erbij wil kijken, is trouwens echt een kwestie van persoonlijke volgorde. Het belangrijkste is dat je lekker geniet en inziet wat voor geweldige films dit eigenlijk zijn.

Goed nieuws: er is in begin 2024 een vijfde deel van The Matrix series bevestigd! We kunnen werkelijk waar niet wáchten tot het zover is!

Conclusie

The Matrix-films vormen een van de meest iconische en invloedrijke franchises in de moderne filmgeschiedenis. Met hun revolutionaire visuele effecten, diepgaande filosofische thema’s en blijvende impact op de popcultuur, blijven deze films nieuwe generaties filmliefhebbers fascineren en inspireren. Weet jij al welke films je allemaal gaat kijken?