In de afgelopen jaren heeft de televisie- en streamingwereld een opmerkelijke evolutie doorgemaakt wat betreft representatie van diverse seksuele oriëntaties. Met platforms zoals Videoland en Netflix, die steeds meer ruimte bieden aan verhalen welke voorheen niet werden getoond, is er een groeiende verzameling van lesbische series beschikbaar voor kijkers wereldwijd.

Van romantische komedies tot meeslepende dramaseries, deze shows bieden niet alleen vermaak, maar dragen ook bij aan de normalisering en erkenning van lesbische relaties en ervaringen. Laten we eens duiken in enkele van de meest boeiende en inspirerende lesbische series die deze platforms te bieden hebben. Lees je gauw verder? Dan kan je voor vanavond nog een heerlijk avondje voorbereiden. Vergeet je de snacks niet?

Netflix

We beginnen bij Netflix. Dit platform wijdt tegenwoordig zelfs een hele categorie aan ‘queer‘ toe. Hoewel dit natuurlijk verder gaat dan films en series met lesbische relaties erin verwerkt, is het zeker de moeite waard om even rond te neuzen. In ieder geval zie je in onderstaande opsomming alvast de films waar deze soort relatie sowieso in voorkomt.

#1 Disobedience

Jaar: 2017
Beoordeling IMDb: 6,6 ⭐️

Disobedience‘ is een film uit 2017 geregisseerd door Sebastián Lelio. Het verhaal draait om de relatie tussen Ronit Krushka (gespeeld door Rachel Weisz) en Esti Kuperman (gespeeld door Rachel McAdams), twee vrouwen die opgroeiden in een orthodox-joodse gemeenschap in Londen. Na de dood van Ronits vader keert Krushka terug naar de conservatieve gemeenschap, wat leidt tot het herleven van onderdrukte gevoelens en verboden passies. Het omvat een hartverscheurend verhaal, waar de relatie tussen queer zijn en het orthodox-joodse geloof recht tegenover elkaar staan.

#2 Below her mouth

Jaar: 2016
Beoordeling IMDb: 5,5 ⭐️

De film vertelt het verhaal van de onverwachte romance tussen Jasmine, een succesvolle modeontwerpster die net verloofd is, en Dallas, een gepassioneerde loodgieter. De film verkent thema’s van verlangen, zelfontdekking en de uitdagingen van het volgen van je hart, zelfs als dat betekent dat je sociale verwachtingen en conventies moet trotseren. ‘Below Her Mouth‘ is een Canadese film uit 2016 geregisseerd door April Mullen.

#3 Sex Education

Jaar: 2019 – heden
Beoordeling IMDb: 8,3 ⭐️

‘Sex Education’ is een komische dramaserie waarin het leven van Otis Milburn wordt gevolgd. Milburn is de zoon van een seksuoloog, maar is tegelijkertijd ook erg onhandig en heeft nauwelijks ervaring met seks. Toch draait de serie zich 380 graden om en begint hij een seksuele adviespraktijk op zijn middelbare school, wat leidt tot grappige, ongemakkelijke en hartverwarmende situaties. Er komen ook verschillende seksuele relaties in voor, waaronder de relatie van een lesbisch koppel en iemand die ontdekt dat ze óók de voorkeur heeft voor vrouwen.

#4 You Me Her

Jaar: 2016 – 2020
Beoordeling IMDb: 7,0 ⭐️

Het is in een bepaalde zin misschien eerder biseksueel dan lesbisch, maar deze serie is zeker een aanrader om te kijken. De serie volgt het verhaal van een getrouwd stel, Jak en Emma, die een polyamoreuze relatie beginnen met de jonge escort Izzy. Het verkent thema’s als liefde, intimiteit en de complexiteit van moderne relaties. Met veel humor en diepgang onderzoekt ‘You Me Her’ de uitdagingen en vreugden van het navigeren door een onconventionele love triangle.

Videoland

Het tweede platform wat we onder de loep hebben genomen bij het zoeken naar films of series met lesbische koppels, is Videoland. Videoland is een populaire streamingsdienst in Nederland, die een breed scala aan films, series, documentaires en originele content aanbiedt. Heb je nog geen abonnement, overweeg er dan eentje om te genieten van een gevarieerd aanbod aan entertainment. (no spon)

#1 Killing Eve

Jaar: 2018-2022
Beoordeling IMDb: 8,1 ⭐️

Het verhaal volgt de obsessieve jacht van MI6-agent Eve Polastri op de charmante en gewelddadige huurmoordenares Villanelle. De serie verkent thema’s van obsessie, macht en de complexe relatie tussen jager en prooi. Het is een geweldige serie waar we het ongelofelijk jammer van vinden dat het alweer tot een einde is gebracht. Overigens is de serie gebaseerd op de Codename Villanelle-romans, dus je kan er ook nog altijd voor gaan kiezen om het te gaan lezen.

#2 The Handmaid’s tale

Jaar: 2017 – heden
Beoordeling IMDb: 8,4 ⭐️

Deze serie is een synoptische televisieserie welke is gebaseerd op de roman van Margaret Atwoord. Het speelt zich af in de totalitaire samenleving van Gilead, waar vruchtbare vrouwen worden onderdrukt en gedwongen om kinderen te baren voor de heersende klasse. De serie volgt het leven van June Osborne, een van de weinige overgebleven vrouwen, die vecht tegen het onderdrukkende regime terwijl ze probeert te overleven en haar dochter te vinden. Het onderzoekt thema’s van onderdrukking, feminisme, verboden relaties (zoals een lesbische relatie) en verzet.

#3 Carol

Jaar: 2015
Beoordeling IMDb: 7,1 ⭐️

De film, gemaakt in 2015, speelt zich af in het New York van de jaren 1950 en volgt de verboden romance tussen de jonge fotografe Therese Belivet en de oudere, getrouwde Carol Aird. Hun liefde bloeit op tegen de achtergrond van sociale conventies en vooroordelen. “Carol” wordt geprezen om zijn prachtige cinematografie, genuanceerde personages en krachtige vertolkingen door Cate Blanchett en Rooney Mara. Het verkent thema’s van verlangen, onderdrukking en de zoektocht naar ware liefde.

Zo, voorlopig kan je nog wel even vooruit met alle ideeën die we hebben gegeven. Het zou overigens best kunnen zijn dat er nog meer series en films als deze bestaan, ook op andere streamingsplatforms, maar voor nu laten we het even hierbij. We hopen dat je tevreden bent en dan zeggen wij voor nu: tot de volgende keer!