Ons land is tweetalig en dat kunnen we merken aan alles. Of nou ja, niet álles, maar wel aan het feit dat er zowel Vlaamse als Frans-Belgische series verschijnen. Wat je wil kijken hangt deels af van je taalvaardigheid (kan je de serie zonder ondertiteling begrijpen) en natuurlijk je voorkeur. In deze blog zullen we je in ieder geval informeren over de Beste Vlaamse series in 2024.

Let op: je zal meer lezen dan series die in 2024 worden gereleased. We doelen namelijk ook op de beste Vlaamse series die tot dit jaar zijn uitgebracht. Nou ja, het zal uiteindelijk wel voor zich spreken.

Beste series in 2024

Dus, we houden het het liefst zo recentelijk mogen, dus bij deze starten we met de zogeheten 2024-series. Lees je mee?

#1 Exen

Datum: 2022 – heden
IMDb beoordeling: 6,5/10 ⭐️

Deze serie is er eentje die in 2022 al is gestart, maar nog steeds loopt. We hebben het over niets minder dan de serie ‘Exen’. Je volgt in deze vier vrouwen die op het bruiloftsfeest van hun ex worden uitgenodigd. Vanaf daar worden herinneringen opgehaald, worden oude wonden opengereten en geheime onthuld. Het verleden wordt onder ogen gezien en de toekomst wordt heroverwogen. Een leuke serie met genoeg plezier.

#2 De twaalf

Datum: 2019 – heden
IMDb beoordeling: 7,4/10 ⭐️

‘De twaalf’ is een anthologieserie. Dat is een duur woord om te zeggen dat de seizoenen niet per se, qua verhaallijn, in het verlengde van elkaar liggen. Wel heeft het dezelfde structuur en zie je bepaalde personages terugkomen. In 2023 is het tweede seizoen uitgekomen, wat de Assepoestermoord betreft. Want ja, het is een intrigerende Vlaamse serie waarin het leven van twaalf juryleden wordt belicht tijdens een moordproces. Iedere aflevering belicht een ander jurylid, maar in het eerste seizoen ging het dus om een ander verhaal.

#3 Knokke off

Datum: 2023 – heden
IMDb beoordeling: 7,3/10 ⭐️

In de zomer van 2024 zal het tweede seizoen van deze succesvolle serie verschijnen. De serie betreft het verhaal van een stel twintigers die een zomer in Knokke bleven. Je volgt hun dromen, leert over hun afkomst en ziet langzamerhand tegen welke problemen ze aanlopen. Het is een intrigerende serie waarbij je maar nauwelijks kan stoppen met kijken. Wat ons betreft absoluut de moeite waard om te kijken én op te wachten.

Recentelijke Vlaamse series

Series waarvan er misschien geen nieuw seizoen meer verschijnt, maar wél nog fantastisch is om te zien, hebben we voor je neergezet in het volgende overzicht.

#1 Undercover

Datum: 2019-2022
IMDb beoordeling: 7,8/10 ⭐️

Undercover‘ is een spannende Nederlands-Belgische serie waarin een agent infiltreert in de criminele onderwereld om een drugsbaron te ontmaskeren. Terwijl hij zich voordoet als een louche ondernemer, komt hij steeds dichter bij zijn doel, maar loopt hij ook steeds meer gevaar. De serie toont de complexiteit van undercoverwerk en de persoonlijke tol die het eist, terwijl het een boeiend verhaal vertelt vol intriges, spanning en onverwachte wendingen. Echt de moeite waard om te kijken!

#2 Eigen kweek

Datum: 2013-2019
IMDb beoordeling: 7,9/10 ⭐️

Een familie in West-Vlaanderen verkeert in financiële problemen. Om de kwekerij te redden, besluiten ze cannabis te telen. Dit leidt tot hilarische situaties evenals onverwachte complicaties. Met een hoop humor en drama biedt de serie een kijkje in het leven van ‘gewone’ mensen die in ongewone omstandigheden belanden. Wat ons betreft een ultieme manier om het kijkerspubliek te vermaken, zonder dat het een ver van je bed-show lijkt.

#3 Gevoel voor tumor

Datum: 2018
IMDb beoordeling: 8,5/10 ⭐️

Och, wat vonden we dit hartverscheurend om naar te kijken. Je volgt namelijk het verhaal van Tristan Devriendt, een jonge geenskundestudent die te horen krijgt dat hij zelf kanker heeft. De serie volgt zijn emotionele reis terwijl hij omgaat met de ziekte, de behandelingen en de impact ervan op zijn leven en relaties. Met een mix van humor en ernst biedt de serie een diepgaande blik op de uitdagingen van kanker en de kracht van vriendschap en liefde in moeilijke tijden.

#4 Bevergem

Datum: 2015
IMDb beoordeling: 8,2/10 ⭐️

Een leuke komedie-serie met absurdistische situaties die zich afspeelt in het fictieve dorpje Bevergem. De serie volgt de excentrieke inwoners van het dorp en hun alledaagse belevenissen, die vaak uitmonden in bizarre en komische situaties. Met een unieke stijl en zwarte humor biedt ‘Bevergem’ een verfrissende kijk op het dorpsleven en de menselijke eigenaardigheden. De serie draait overigens hoofdzakelijk om beroemdheid Freddy De Vadder die dit dorpje als schuilplaats gebruikt.

#5 Quiz me quick

Datum: 2014
IMDb beoordeling: 8,4/10 ⭐️

‘Quiz Me Quick’ is een boeiende Vlaamse serie, uitgekomen in 2014, die draait om een groep mensen die deelneemt aan een populaire quizshow. De serie verkent de persoonlijke verhalen en uitdagingen van de deelnemers, terwijl ze zich voorbereiden op de competitie en te maken krijgen met druk, rivaliteit en vriendschap. Met humor en spanning biedt ‘Quiz Me Quick’ een verfrissende kijk op de wereld van quizzen en de menselijke ervaring.

Conclusie

Er is genoeg op de ‘Vlaamse buis’ te zien. Je moet alleen weten waar je moet zoeken en naar wat voor genre je voorkeur uitgaat. In ieder geval kunnen we stellen dat er in het verleden zeer leuke series zijn uitgekomen en ook dit jaar weer leuke series zullen verschijn. Wees je ervan bewust dat degene die wij hebben bespreken lang niet alle series betreft. Het zijn daarentegen wel de series met een aantal van de beste beoordelingen.