Ben je klaar om je avondje Netflix en… uh… Netflix te verrijken met een vleugje eigen cultuur? Mooi zo, want in deze blog zijn we op zoek gegaan naar de beste Belgische series en films die je in 2024 op Netflix kan vinden.

Stel je jezelf alvast voor dat je met wat chocola, snacks, een biertje en andere heerlijkheden op de bank kruipt, om eens lekker een avondje of middagje te relaxen. Want, weet je wat, you deserve it. Je werkt hard om je leven zo sociaal mogelijk vorm te geven, maar van een middagje me time is nog nooit iemand slechter geworden. Of je daarbij nu hunkert naar spanning, komedie, drama of romantiek, deze selectie zal je zeker bekoren. Let’s gooooo!

#1 Undercover

Serie

Jaar: 2019, 3 seizoenen
Thema’s: maffia, drama, undercoverwerk
IMDb-beoordeling: 7,8 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Tja, wie kent deze serie niet. Deze sensationele Belgisch-Nederlandse serie zet je op het puntje van je spoel. Bereid je voor op een rollercoaster van emoties, terwijl je de duistere kant van de samenleving verkent en de grenzen tussen goed en kwaad vervagen. Personages Ferry, Danielle, Bob en Kim nemen je mee in hun gedachtes, in het aangeven van grenzen en de moeizame relaties tussen personen die in het echte leven ook zo voorkomen. We geven niet te veel spoilers, daarvoor moet je zelf maar lekker gaan kijken.

#1.1 Ferry

Film

Jaar: 2021
Thema’s: maffia, drama, undercoverwerk
IMDb-beoordeling: 7,0 ⭐️⭐️⭐️⭐️

We hebben er voor het gemak #1.1 neergezet, omdat dit een prequel van de bovenstaande serie betreft. In deze film zie je eigenlijk how Ferry became Ferry en hoe hij de liefde van zijn leven, Danielle, heeft ontmoet. Hoewel je de film niet per se hoeft te kijken als je de serie wil bekijken, is het toch wel leuk om even wat uurtjes voor vrij te maken. Weet je wat, misschien is het juist wel leuker om de film ná de drie seizoenen Undercover te kijken.

#1.2 Ferry: de serie

Serie

Jaar: 2023
Thema’s: maffia, drama, undercoverwerk
IMDb-beoordeling: onbekend

Daar houdt het nog niet op, want in 2023 kwam er een spin-off van de serie Undercover op Netflix. Hartstikke mooi, want dit vertelt het verhaal tussen Ferry de film en de serie Undercover. Je ziet hoe de beste man het voor elkaar bokst om de grootste drugsbaas van het zuiden te worden, maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, kan je wel begrijpen. Ondanks de terugkerende verhaallijn, zijn de meeste reacties nog steeds ontzettend positief.

Zelfs zó positief, dat er laatst is aangekondigd dat er in 2024 nóg een film rondom de serie Undercover wordt uitgebracht. Deze film grijpt het verhaal op waar de serie Undercover is geëindigd. Hoe bouwt Ferry een leven buiten de drugs op? Wordt hij nog wel geaccepteerd zoals hij is? En hoe gaat het eigenlijk met alle andere bekende personages?

#2 Wil

Jaar: 2023
Thema’s: Tweede Wereldoorlog, drama
IMDb-beoordeling: 6,9 ⭐️⭐️⭐️

‘Wil’ is een Belgisch-Nederlands-Poolse productie. Het betreft een oorlogsfilm dat zich onder andere afspeelt in het bezette Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wil is een hulpagent en moet de nazi’s assisteren bij het oppakken van Joden. Je volgt zijn strijd tussen het goed en kwaad. Eigenlijk wil hij niet doen wat hij moet doen, maar dan riskeert hij wel zijn eigen leven. Moet hij toekijken of ingrijpen? Moet hij wegrennen of meedoen? De film is wat dat betreft niet eentje die je gaat kijken voor ‘de lo’, maar wel eentje die sterk is verteld.

#3 Rough Diamonds

Serie

Jaar: 2021, 1 seizoen
Thema’s: drama, misdaad, Joodse gemeenschap
IMDb-beoordeling: 7,0 ⭐️⭐️⭐️⭐️

In deze serie volg je het verhaal over een zwart schaap uit een Joodse familie wie terugkeert naar zijn familie vanwege het overlijden van zijn broer. Helaas blijkt zijn broer een spoor aan problemen te hebben achtergelaten en is het aan Noah (het zwarte schaap) om zijn troep op te ruimen. Dit alles speelt zich af in het Antwerpse diamantenkwartier, vandaar de titel van de serie. Hoewel je niet altijd het idee hebt dat je naar een sterke, waarheidsgetrouwe serie zit te kijken, is het wat ons betreft nog zeker de moeite waard om je neus eens in te steken.

#4 Gevoel voor tumor

Mini-serie

Jaar: 2018, 1 seizoen
Thema’s: ziekte, jongeren, studeren
IMDb-beoordeling: 8,5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Je moet deze serie niet gaan kijken als je snel weent om dingen. Want, amai, wat is dit een tranentrekker zeg! Tristan Devriendt, een jonge geneeskunde student, komt er tijdens zijn studie achter dat hij zélf het slachtoffer is geworden van een ziekte. Terwijl hij aan het begin de harde realiteit van zijn ziekte (kanker) probeert te vermijden, wordt het langzamerhand steeds moeilijker. Gelukkig blijkt hij een fijne kring om zich heen te hebben die hem er uiteindelijk wel doorheen slepen. Gevoel voor tumor gaat dus op geen enkele manier om ‘gevoel voor humor’. Tenminste, tot op zekere hoogte wel, anders had de serie natuurlijk niet zo geheten.

Geen trailer beschikbaar

#5 De Twaalf

Serie

Jaar: 2019, 2 seizoenen
Thema’s: rechtbank,
IMDb-beoordeling: 7,5 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Betreed de rechtbank met De Twaalf, de bekroonde Belgische serie die de complexiteit van het juridische systeem en menselijke emoties verkent. De serie volgt het verhaal van twaalf juryleden die beslissen over de schuld of onschuld van een vrouw die beschuldigd wordt van een gruwelijke misdaad. Terwijl het proces vordert, worden niet alleen de feiten van de zaak onthuld, maar ook de persoonlijke demonen en verborgen agenda’s van de juryleden zelf. Overigens is dit anthologieserie, wat betekent dat de opvolgende seizoenen niet per se in het verlengde liggen van eerste. In 2024 zal er een derde seizoen verschijnen.

Zo, dat was ‘m weer voor nu. We horen graag wat je van alle series en films vond en hopelijk kan je er van genieten om alles te bekijken. Natuurlijk kan het zijn dat je een serie of film uit deze lijst al hebt gezien, maar dat kan natuurlijk makkelijk voorkomen. Nouja, veel kijkplezier! Tot de volgende keer.