Scandinavische series hebben wereldwijd populariteit vergaard vanwege verschillende factoren. Allereerst geldt, de unieke verhaallijnen, die vaak draaien om ingewikkelde misdaadverhalen en psychologische diepgang, spreken een breed publiek aan. Bovendien staat de cinematografie bekend om zijn prachtige landschappen en ingetogen esthetiek. De focus op realisme en complexe personages draagt ook bij aan de aantrekkingskracht.

Ondanks dat je er misschien geen woord van verstaat, is het ontzettend gaaf om te kijken. De series zijn goed geschreven, met detail geproduceerd en leveren een hoge kwaliteit aan de kijkers. Alle elementen samen maken dat Scandinavische series erg geliefd zijn. Heb jij even geluk dat wij de beste Scandinavische series te zien op Netflix in 2024 voor je op een rijtje gezet. Wij zouden zeggen, geniet er van!

#1 En Helt Vanlig Familj

Engelse titel: A Nearly Normal Family
Jaar: 2023, 1 seizoen
Land van herkomst: Zweden
IMDb beoordeling: 6,9 ⭐️⭐️⭐️

De serie is een verfilming van de gelijknamige roman van M.T. Edvardsson. De serie is oorspronkelijk Zweeds en vertelt het verhaal over een ‘bijna perfecte familie’. Een bijna perfecte familie die toch niet zo perfect lijkt te zijn als een schokerende moord bewijst dat ze alles doen, alleen maar om elkaar te beschermen. Het verhaal spreekt thema’s als trauma, doodzwijgen en familiebanden aan. Hoewel de serie volgens sommigen som wat langdradig is, vinden wij het zeker de moeite waard om eens te gaan kijken.

Bekijk hier de trailer van A Nearly Normal Family

#2 Young Royals

Engelse titel: Young Royals
Jaar: 2021, 3 seizoenen
Land van herkomst: Zweden
IMDb beoordeling: 8,3 ⭐️⭐️⭐️⭐️

De serie volgt de belevenissen van de jonge prins Wilhelm wanneer hij naar een prestigieuze kostschool gaat. Het verkent thema’s als liefde, vriendschap en verantwoordelijkheid, terwijl het ook de uitdagingen van opgroeien in een koninklijke familie belicht. Hij heeft immers bepaalde verantwoordelijkheden, maar om aan die verantwoordelijkheden te voldoen, moet hij eigenlijk bepaalde dingen in zijn liefdesleven laten. Goed, inmiddels zijn er alweer drie seizoenen uitgebracht en blijft de serie mateloos populair. Houd je van wat tienerdrama, dan is dit dé serie voor jou.

Bekijk hier de trailer van Young Royals

#3 Kastanjemanden

Engelse titel: The Chestnut Man
Jaar: 2021, 1 seizoen
Land van herkomst: Denemarken
IMDb beoordeling: 7,7 ⭐️⭐️⭐️⭐️

The Chestnut Man is een van oorsprong Deense serie, welke is gebaseerd op de gelijknamige roman van Søren Sveistrup. Het is een serie zoals je die verwacht van de Scandinaviërs: spannend, vol mysterie en goed geschreven. Je hoeft ‘maar’ zes afleveringen te kijken en dan ben je alweer klaar. In de serie word je overigens meegenomen in een complexe moordzaak in Kopenhagen, waarbij een seriemoordenaar poppen maakt van kastanjes en deze achterlaat op de plaats delict. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de rechercheurs en duikt diep in de psychologie van de personages, terwijl het ook spanning en mysterie biedt.

Bekijk hier de trailer van The Chestnut Man

#4 Ófærð

Engelse titel: Trapped
Jaar: 2015, 3 seizoenen
Land van herkomst: IJsland
IMDb beoordeling: 8,0 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Ófærð (nee, wij weten ook niet hoe je het uitspreekt), ook bekend als Trapped, is een IJslandse serie die internationale aandacht heeft gekregen. Het verhaal speelt zich af in een afgelegen stadje in IJsland, waar een moord plaatsvindt tijdens een hevige sneeuwstorm. De serie volgt politiechef Andri Olafsson terwijl hij de zaak probeert op te lossen, terwijl hij geconfronteerd wordt met persoonlijke uitdagingen en geheimen uit het verleden. Al met al kan je spreken van een intrigerend plot, zijn er sterke personages en kan je aflevering na aflevering genieten van de prachtige, doch desolate omgeving. Gelukkig voor ons is het ondertiteld in zowel Nederlands als Engels.

Bekijk hier de trailer van Trapped

#5 Rita

Engelse titel: Rita
Jaar: 2012, 5 seizoenen
Land van herkomst: Denemarken
IMDb beoordeling: 8,0 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Rita is een serie van weer een heel ander kaliber. Althans, wat minder ‘misdaad’ en wat meer ‘het normale leven’, voor zover dat natuurlijk in een serie kan. In de serie volg je namelijk het leven van Rita Madsen. Zij is een eigenzinnige en rebelse lerares op een middelbare school. Dat rebelse, dat zie je onder andere terug in haar onconventionele lesmethoden en onafhankelijk geest. De conflicten met schoolleiding, collega’s en ouders van haar leerlingen zijn niets minder dan een logisch gevolg. Met name de complexe karakterontwikkeling van het personage Rita en de soms té herkenbare situaties in de serie, geven een mooi beeld van hoe het in de werkelijkheid zou kunnen zijn.

Bekijk hier de trailer van Rita

#6 Snabba Cash

Engelse titel: Snabba Cash
Jaar: 2021, 2 seizoenen
Land van herkomst: Zweden
IMDb beoordeling: 7,6 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Je kan wel begrijpen dat het niet het meest verstandige plan is om als alleenstaande moeder geld aan te nemen van je criminele zwager. Leningen zijn nooit gratis. Er bestaat ook niet voor niets de leus ‘geld lenen kost geld’. In dit geval kost het soms wel wat meer dan geld en dus valt de wanhopige zoektocht naar snelle rijkdom en succes al gauw in duigen. Snabba Cash biedt wat dat betreft een rauw en realistisch portret van het criminele milieu, met aandacht voor de complexe motivaties en de onderlinge relaties van de personages.

Bekijk hier de trailer van Snabba Cash

En zo zijn we alweer aan het einde gekomen van deze blog. Zoals je ziet zijn veel series inderdaad wel gebaseerd op misdaad, maar gaat niet alles altijd om moorden en detectives. Met bovenstaande zes series heb je voorlopig wel genoeg om te gaan bingen, dus plan wat ons betreft vanavond nog het ‘Scandinavische avondje’ in. Kijk bijvoorbeeld samen met je vrienden, geliefde of familie. Wat dat betreft zijn de series geschikt voor een hele hoop mensen. En als je geen zin hebt om te kijken, dan kan je van sommige series ook nog het boek lezen.